dissabte, 18 de juliol de 2015

Comunicació del Col·lectiu RFJ al Ple de l’Ajuntament de Castelldefels


 
Comunicació del Col·lectiu RFJ, mitjançant el Grup de Poesia Alga, al Ple de l’Ajuntament de Castelldefels

Al Ple de l’Ajuntament de Castelldefels del mes d’abril del 2012, el Col·lectiu Ramon Fernàndez Jurado a través del Grup de Poesia Alga, va fer una proposta perquè es retornés el nom del poeta, narrador, defensor dels drets humans i veí de Castelldefels, Ramon Fernàndez Jurado, a la biblioteca de la ciutat que feia tres mesos que l’Ajuntament havia canviat pel de Biblioteca Central.

Alguns dels grups que des de fa un mes governen el municipi manifestaven en el seu programa electoral que, si arribaven al govern, la biblioteca recuperaria el nom de Ramon Fernàndez Jurado, nom que havia tingut durant 25 anys i que mai se li havia d’haver arrabassat. En la presa de possessió, la nova alcaldessa ho va anunciar i hi va llegir un bell poema del Ramon dedicat a Castelldefels. El nostre agraïment.

Celebrem la decisió de recuperar aquest nom, que sabem que avui es fa realitat, perquè Castelldefels es mereix tenir una biblioteca amb el nom de Ramon Fernàndez Jurado, i el poeta es mereix continuar present a la biblioteca, que és on li pertoca per la seva trajectòria.

El Col·lectiu RFJ, nascut arrel de l’eliminació del nom del Ramon de la biblioteca, va començar per recollir signatures contra el canvi de nom i ha continuat organitzant actes culturals oberts a la ciutadania, que hi ha respost molt positivament, per fer conèixer i explicar la biografia de l’escriptor i llegir part de la seva obra. La seva viuda, Pilar Gómez i la seva filla, Virgínia Fernàndez han participat en tots els actes,  i les seves nétes Sandra i Karen i un besnét, Ignacio, ho han fet sempre que han pogut.

L’any passat el Col·lectiu RFJ va convocar el I Concurs Literari Ramon Fernàndez Jurado de prosa i poesia en català, castellà i Esperanto. Artistes i escriptors de la ciutat, als quals es va demanar d’aportar una obra seva com a premi del concurs, hi van respondre amb escreix. Al mes de juny es va celebrar l’acte de lliurament de premis, amb la participació dels concursants i dels artistes i escriptors.

El Col·lectiu RFJ continuarà viu en l’àmbit de la Cultura de Castelldefels, fent conèixer la vida i l’obra de Ramon Fernàndez Jurado i organitzant diverses activitats, i voldria també continuar  convocant cada any aquest Concurs, no havent de demanar regals a les persones que ja els van fer, i a les quals ho agraeix una vegada més, sinó amb l’ajut de l’Ajuntament de Castelldefels perquè sigui un concurs normalitzat.

L’any 1986 el Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va donar el nom del poeta a la biblioteca que s’inaugurava. Al desembre del 2011, el Ple el va suprimir i el va posar a un espai, que no és on ha de ser.  Avui, 23 de juliol del 2015, el Ple restitueix el nom, i aquest és el millor homenatge que li podem retre a Ramon Fernàndez Jurado i segur que a ell li hauria agradat.

Ens complau que el nom del nostre poeta i lluitador pugui tornar dels 4 anys d’exili a què ha estat condemnat, que són com un eco dels 21 anys de l’exili que ell va patir en persona des del 1946 al 1967, a París i a Santiago de Xile.

Volem demanar també que el buit que queda en el nom de l’Espai annex a la Biblioteca s’ompli amb el de Margarida Xirgu, una gran actriu nascuda a Molins de Rei, la nostra comarca, que també es va haver d’exiliar. El seu nom ens va acompanyar durant uns quants anys al pavelló que es va enderrocar per construir-hi la nova biblioteca, i es just que també recuperar-lo.

Dos referents, Ramon Fernàndez Jurado i Margarida Xirgu que, sens dubte, ajudaran la ciutat i la seva ciutadania a fer créixer i consolidar les activitats culturals i els valors que comporta la seva pràctica.


Castelldefels, 16 de juliol del 2015

________________________________

Si voleu llegir la proposta d'acord al Ple Municipal del 23 de juliol de 2015:  Decret canvi de nom de la Biblioteca RFJ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada